Πολιτικές για την αντιμετώπιση της παιδικής οικονομικής εκμετάλλευσης

Πολιτικές για την αντιμετώπιση της παιδικής οικονομικής εκμετάλλευσης

Αρ. Πρωτ. 11820/20.12.08

Προς Υπουργούς:
- Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας
- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- ΕΣΔΔΑ & Δημόσιας Τάξης


Ανησυχητικές και ανεξέλεγκτες διαστάσεις φαίνεται να παίρνει το φαινόμενο της εκμετάλλευσης ανήλικων παιδιών που φτάνουν στην χώρα μας κυρίως από χώρες των Βαλκανίων. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για την οικονομική εκμετάλλευση των παιδιών της Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων-Άρσις, η οποία και πραγματοποιεί έρευνες επί του θέματος τα τελευταία δέκα χρόνια.


Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης τα παιδιά θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης φτάνουν τα 300, ενώ μόνο για το έτος 2008 προσεγγίστηκαν 100 παιδιά σκιαγραφώντας το ηλικιακό προφίλ τους, την χώρα καταγωγής τους, αλλά και το μορφωτικό και κοινωνικό τους επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα τα παιδιά προέρχονται σε μεγαλύτερο ποσοστό από τις χώρες της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της ΠΓΔΜ, της Πολωνίας και της Ρωσίας, αλλά και της Ελλάδας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα παιδιά από την Αλβανία πέφτουν θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης από τους ίδιους τους γονείς τους.
Επίσης το 90% των παιδιών αυτών δεν πηγαίνουν σχολείο, εξαναγκάζονται στην επαιτεία ακόμα και δέκα ώρες την ημέρα, οι ηλικίες τους κυμαίνονται από μηνών -σε ποσοστό 18%- έως 5 χρονών σε ποσοστό 32%, αλλά ακόμη υπάρχουν και έφηβοι σε ποσοστό 2%, ενώ στο οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο και μεγαλώνουν, εντοπίζονται άτομα με εξαρτήσεις και ψυχοπαθολογία.
Το φαινόμενο οικονομικής εκμετάλλευσης ανήλικων παιδιών παρατηρείται ακόμα πιο έντονο με το άνοιγμα των συνόρων που επακολούθησε την ένταξη τόσο της Βουλγαρίας όσο και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δυστυχώς η οικονομική εκμετάλλευση ανήλικων παιδιών είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται εδώ και χρόνια, το οποίο μάλιστα σε περιόδους εορτών παίρνει ακόμα πιο μεγάλες και ανησυχητικές διαστάσεις.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία για τον περιορισμό του φαινομένου της οικονομικής εκμετάλλευσης ανήλικων παιδιών, κυρίως μεταναστών που εισέρχονται στην χώρα μας;

Απαντήσεις Υπουργείων